пʼятницю, 16 вересня 2016 р.

Знайомство з Lazarus. Поняття "Проект".

Проект у Lazarus

Сьогодні розглянемо таке поняття як "Проект" у середовищі Lazarus. А почати варто з попереднього посту і пригадати які вікна ми бачимо після запуску нашої IDE.

IDE - Integrated development environment  — комплексне програмне рішення для розробки програмного забезпечення, або все той же Lazarus :-).

Отож за замовчуванням ми бачимо 4 вікна і 2 з них відносяться до поняття Проект. Як було написано раніше багато програм при запуску створюють порожній документ для наповнення його даними. Lazarus теж за замовчуванням створює порожній документ - заготовку майбутньої програми. Але ця заготовка складається не з одного документу(файлу), а з декількох. Саме ці декілька файлів і складають Проект майбутньої програми.


Для того щоб побачити, що це за файли потрібно зберегти Проект. У меню Проект виберіть команду "Зберегти проект".


Враховуючи, що Проект складається з декількох файлів доцільно створити окрему теку (папку) і в неї зберегти проект. Це дозволить вам не спутати файли різних проектів у майбутньому.


Спочатку зберігається файл project1.lpi (ім’я project1 можна змінити на власну назву), а потім зберігається файл unit1.pas (ім’я unit1 можна змінити на власну назву). А тепер згорніть вікно Lazarus і перейдіть у теку де був збережений проект. Ви побачите там більше ніж 2 файли.
Розглянемо детальніше, що означають ці файли.

Файли проекту Lazarus

project1.ico (Файл з "іконою" проекту - зображенням у вигляді лапи гепарда, яке з'являється у верхньому лівому кутку вікна програми).
project1.lpi (Інформаційний файл проекту). 
Якщо ви бажаєте відкрити даний проект в Lazarus, то запускати потрібно саме цей, інформаційний файл.
project1.lpr (Вихідний файл проекту). Запуск цього файлу також призведе до запуску Lazarus із завантаженням даного проекту.
project1.lps (Конфігурація проекту у вигляді xml-коду)
project1.res (Файл ресурсів. Ці файли використовують, щоб зберігати у них декілька інших файлів. Наприклад малюнки для вашої програми).
unit1.lfm (Файл форми модуля. Фактично це текстовий документ у якому розписане вікно №3 із попереднього посту. Редагувати цей файл в ручну настійно не рекомендується, для редагування цих даних потрібно використовувати Редактор форм ).
unit1.pas (Вихідний код модуля на мові Object Pascal або це той текстовий документ який відображається у вікні №4 з попереднього посту).

Отож після натискання кнопки Проект - Зберегти проект ми й отримали набір файлів, що складають Проект майбутньої програми.


А якщо після збереження Ви натиснете клавішу F9 (призначення її пам'ятаєте?) то у папці з проектом з'явиться ще один файл project1.exe. Цей файл і буде готовою програмою. Коли вона з'явиться її можна буде запускати окремо від Lazarus.




1 коментар: