середу, 2 листопада 2016 р.

Lazarus. Урок 2. Form1 на екрані монітору.

Привіт. На минулому уроці ми почали знайомитися з об'єктами з яких складається програма. І цим об'єктом була форма або Form1. Ми вивчили деякі властивості форми: Name, Caption, Color.
Сьогодні ми продовжимо знайомитись з властивостями форми і на черзі у нас властивості які відповідають за те, які розміри буде мати форма і де вона буде знаходитись після запуску нашої програми.

Положення форми на екрані

Відкрийте проект який ми зберігали минулого разу і не задумуючись запустіть його. Зверніть увагу де знаходиться вікно форми. Запам'ятали? Тепер закрийте "програму" (не Lazarus, a вікно форми). Подивіться де знаходиться форма (заготовка програми). Перемістіть заготовку в інше місце і знову запустіть програму. Я впевнений, що кожен з вас звернува увагу на те, що тепер форма-програма з'явилась у тому ж місці куди ми щойно перемістили нашу форму-заготовку. Отже можна зробити висновок, що форма-програма запам'ятовує положення форми-заготовки і використовує це у своїй роботі. 
Так багато тексту заради однієї властивості - Position.

Зверніть увагу, за замовчуванням властивість Position має значення poDesigned. Це означає "там де в дизайнері". 
Чому в дизайнері? Тому, що форму-заготовку правильно називати Дизайнер форм.

Розміри форми

Перш ніж ми поекспериментуємо зі значенням властивості Position, ми поговоримо про розміри нашої форми.. Більшість і Вас уже мабуть спробувала змінювати розміри форми-заготовки (його ширину і висоту) традиційним способом.
Але я думаю, що більшість, а може й усі здогадались, що форма має відповідні властивості Width - ширина та Height - висота. А значеннями цих властивостей є цілі числа, що визначають кількість пікселів на екрані монітору які будуть віддані на відображення форми по висоті та ширині відповідно. А якщо пригадати, що таке роздільна здатність монітору, то варто зауважити, що ширина і висота форми не повинні перевищувати відповідні значення роздільної здатності монітора. Але можуть це робити ;-)

А тепер трішки практики....

Завдання

  1. Знайдіть у вікні Інспектора об'єктів властивості Width та Height, змініть їх значення і подивіться на те, як зміниться ваша форма.
  2. Змініть розміри форми за допомогою мишки та зверніть увагу на значення властивостей Width та Height.
  3. Яку найменшу ширину можна задати для форми, щоб її можна було переміщати мишкою по екрану?
  4. Встановіть розміри форми 200х200 пікселів та задайте значення властивості Position у poDefault. Запустіть програму. Зробіть висновки.
  5. Дослідним шляхом встановіть яке значення властивості Position  відображатиме форму посередині екрану.
Отож сьогодні ми познайомились ще з декількома властивостями об'єкту форма.

Далі буде.








Немає коментарів:

Дописати коментар