середу, 8 вересня 2021 р.

Монітор і його пікселі

 

Монітор і його пікселі

Яким чином будується зображення на екрані монітора? Щоб зрозуміти це, достатньо подивитись на маленьке зображення папуги, а потім клікнувши по ньому, роздивитись збільшене.

Що ми побачимо? Наше зображення побудоване із маленьких квадратиків. Чим менші ці квадратики, тим чіткіше зображення ми можемо побачити. Саме ця схема побудови зображень закладена у сучасних моніторах. Увесь екран монітора - це велика кількість дрібних квадратиків(точок), що називаються пікселі. І кожен з цих пікселів може відображати якийсь колір.  Тобто можна розглядати наш монітор як таблицю де кожна клітинка зафарбована якимось кольором у той чи інший момент часу. Дивлячись на малюнок нижче я впевнений більшість бачить три чорні літери на сірому фоні. Але якщо клацнути по малюнку можна побачити дещо інше.


Як бачимо у реальному зображенні частина пікселів "світяться" чорним кольором, а решта пікселів світяться червоним, зеленим чи синім кольором. Проте ми не будемо зараз заглиблюватись у технології і відповідати на питання чому так, а для себе зробимо висновки:

  • Зображення на екрані монітора будується із пікселів;
  • Пікселі мають форму квадрата (насправді як видно з попереднього малюнку пікселі не завжди мають форму квадрата));
  • кожен піксель може може світитися якимось кольором;
  • кожен піксель має свої координати;
  • відлік координат починається з лівого верхнього кута екрану.
Дивлячись на попередній малюнок можна побачити, що літера уявно являє собою два прямокутники, а літера не така вже й кругла як здається.

Практичне завдання.  
Сфотографуйте екран Вашого монітора на камеру смартфона, а потім збільшіть зображення. Що Ви побачите?

Немає коментарів:

Дописати коментар